Bonet Castillo, Melcior

 

Melcior Bonet Castillo va néixer a Esplugues de Llobregat en 1889. Era pintor, decorador de ceràmica i de vidre. Tanmateix tenia el taller a l’Hospitalet de Llobregat, prop del d’en Miquel Fruitós, a Sants, amb qui es feien la competència.

 

Exposicions

En 1924 va celebrar una exposició de ceràmica, decorada per ell, en el “Faianç Català”. Per una altra part va concórrer a exposicions d’artesania, on va obtenir un primer premi i un segon premi pels vidres esmaltats que va presentar.

 

Peces i escenes

Les peces que actualment es troben solen ser de petit tamany: gots, bols, platets i copetes. Sí és cert que les històries dibuixades estan situades en plena natura. Així mateix recupera personatges de diferents oficis, com els de les antigues ceràmiques, fins i tot diversos treballs del camp. De vegades les escenes són de jocs infantils.

 

Peces

Bonet Castillo, M. - Caballer 1
Bonet Castillo, M. – Cavaller
Bonet Castillo, M. - El cavaller
Bonet Castillo, M. – El cavaller

Got del Cavaller

Vidre incolor bufat en motlle i esmaltat.
9,5 x 6,2 cm
Catalunya, 1a meitat s. XX

Dipòsit troncocònic amb base massissa. Filet blau a la boca del got. El dibuix està perfilat en negre. L’escena succeeix a l’aire lliure. Un cavaller trota dalt d’un cavall de potes impossible. Destaquen els colors blanc del cavall, groc del guarniment i verds de les plantes i l’herba del terra. El cavaller de cabells marrons duu vestit vermell; llueix una capa blava amb caputxa i bola vermella, tot cobert per un capell blau i roig. Uns estols d’ocells negres completen l’escena.

Bonet Castillo, M - Catalana amb coixí
Bonet Castillo, M – Fent punta al coixí
Bonet Castillo, M - Fent punta al coixí
Bonet Castillo, M – Fent punta al coixí

Got – Fent punta al coixí

Vidre incolor bufat en motlle i esmaltat.
13,2 x 7,9 cm
Catalunya, 1a meitat s. XX

Contenidor cilíndric obert en boca sobre base massissa. Dibuix perfilat en negre. Escena d’una catalana fent punta al coixí, recolzada sobre el respatller d’una cadira de ràfia, en plena natura. Dominen els colors blaus, blanc, vermell, marró, verd i groc. Alguns trossos s’han pintat sobre base blanca. Fil blau a la vora.

 

Bonet Castillo, M. - Joc de la cucanya
Bonet Castillo, M. – Joc de la cucanya
Bonet Castillo, M. - Joc de la cucanya - firma
Bonet Castillo, M. – Joc de la cucanya – firma

Got – Joc de la cucanya

Vidre incolor, bufat i esmaltat, amb peu groc.
9 x 7,4 cm
Catalunya, 1a meitat s. XX

Contenidor troncocònic, perllongat en forma trococònica més ampla, sobre peu cònic. Decoració superior amb una escena situada en el camp on tres infants juguen a la cucanya, que penja d’un pal subjectat per un adult, abaix cenefa amb motius vegetals. Separacions d’escenes amb fil blau. Colors blau, groc, blanc, verd, vermell, marrò i rosa.

 

Bibliografia

Diccionari

RÀFOLS, J.F., Diccionario de Artistas de Cataluña, Valencia y Baleares, Edicions Catalanes S.A. y La Gran Enciclopedia Vasca, Barcelona – Bilbao, 1980, vol. V, pàg. 1412.