Gol Creus, Josep Maria

 

Espinal Josep Maria Gol IMHB
Dibuix d’Espinal 1922 – Josep Maria Gol. IMHB

Aquesta pàgina ha estat basada, fonamentalment, en els escrits de Cecília Vidal Maynou, de vegades citats entre cometes, i en els programes de diferents exposicions facilitats per l’Institut Municipal d’Història de Barcelona, segons bibliografia.

 

Infantesa

Josep Maria Gol i Creus nasqué a Barcelona, al barri de Sants, en 1897. Seguí les beceroles al Centre Angèlic, les continuà a les Escoles Pies de Sant Antoni Abad i cursà  el segon ensenyament amb els Germans de la doctrina Cristiana de Manlleu.

Als 15 anys una paràlisi infantil el deixà marcat per a la resta de la seva vida tal i com declarava anys després .

 

Formació

Entrà com a aprenent a la joieria Cabot on va ser un bon gravador en or i en plata.

Poc després entrà en un taller de litografia i de gravació a l’acer. Al mateix temps assistia a les classes de dibuix del pintor Feliu Mestres a la Llotja, en 1916, fins que descobreix Francesc A. Galí i entra a la seva acadèmia per a aprendre pintura.

 

L’Escola Superior de Bells Oficis

Quan l’acadèmia de Galí tanca, el segueix a l’Escola Superior de Bells Oficis on escull l’especialitat Arts de la Terra. És allí on rep lliçons, entre d’altres, de Francesc Quer, de Francesc Galí, i de Pau Gargallo.

No obstant això, guiat pel ceramista basc Josep Ugarte, dedicà tot el curs acadèmic 1920-21, en la classe de Ceràmica, a l’estudi i preparació d’esmalts, opacs i transparents, per a vidre. La seva activitat fou excepcional. Fins a mitjans de curs, i després de nombrosíssims assaigs, encertà de trobar una paleta de nou colors amb la que es donà a conèixer al públic.

No ens n’estem de reproduir una anècdota contada per Joaquim Folch i Torres , professor seu en història de l’art: “Era allà dalt en el pati de la nostra Universitat Industrial, en hora que l’aula de les realitzacions de ceràmica era tancada i aula, amb les mufles i els forns (…) i des d’unes finestres baixes es podia veure dins.

En Gol tenia allà dins, com alumne que era, una feina començada, i el delit de treballar-hi no el deixava tranquil, i l’home rodava d’una finestra a l’altra guaitant a l’interior, amb la cara encastada als vidres. A dintre, damunt dels bancs reposaven en el seu lloc les eines i els treballs a mig fer, i entre ells, En Gol hi veia el seu de fora estant. Roda cap aquí, roda cap allà, mira amunt i avall i…ja està fet… Amb el bastó trencà un vidre i ja és dins. Allí el varen trobar fora d’hora, una mica avergonyit de la feta, però tanmateix treballant amb l’eina als dits, i la cosa estimada sota l’eina.”

 

Investigació i perfeccionament

De tota manera en acabar els estudis es retirà per a continuar assajant en el procés d’aquesta tècnica difícil, en el seu petit taller al barri de Sants i més tard a Collblanch on va arribar a tenir tres forns.

 

Nous esmalts i el forn

D’altra banda va modificar els esmalts obtinguts a l’Escola, en el sentit de que en va crear de nous tot investigant noves reaccions en el laboratori. Va arrancar nous colors i transparències del foc, ja que esmaltava a temperatures tant altes que s’exposava als més grans desastres de cocció. De tota manera, però, també havia de controlar el ràpid refredament dels vidres que els podia espatllar. Així que aquesta era la seva major tortura: el lentíssim refredament del forn.

Amb raó Feliu Elías l’anomenava “dimoni de les arts del foc”.

 

Paciència

Tot això revela una paciència de treball extremada, una regulació subtil de les temperatures per a no malmetre l’obra i deixar-hi impreses delicadíssimes transparències. Tot aquest esforç, amb el temps, va abocar a una paleta pròpia de 90 colors.

 

Vidres bufats

Si primer s’acontentava de comprar vasos dels que hi havia al comerç, després aquests ja no eren prou bons per a ell i s’imposà el problema de fer-se’ls ells mateix, bufant-los i donant-los-hi les formes somniades.

En el desig de donar una sensació aèria als dibuixos de vegades pinta els seus vasos per dintre i per fora, jugant bicromies amb les transparències de les seves pintures.

 

Vida laboral

En sortir de l’Escola no trigà gaire a fer-se càrrec de la direcció artística de la fàbrica de vidre artístic La Bordeta, fundada el 1896 pels senyors González, Juncosa i Marià Tarrida.

Va ser pintor, vidrier, esmaltador de vidre, ceramista, joier i dibuixant. Ara bé, en aquest blog de vidre esmaltat català ens centrarem en la seva faceta d’esmaltador.

 

Exposicions i vida artística

La seva activitat artística el duu de Barcelona a Madrid, París, Londres, Nova York, San Francisco i Chicago.

1919-1924

“El 1919 participà amb cerámica i vidres esmaltats en la seva primera col·lectiva.

El 1922 exposà a les Galeries Laietanes una sèrie de peces de les quals la Comtessa de Güell n’adquirí una bona part i el Museu d’Art de Barcelona li comprà un “pendentif”.Tot això li proporcionà una sèrie d’encàrrecs importants, tals com el dels marquesos de Maldà i els vidres de la col·lecció de Lluís Plandiura”, empresari i gran col·leccionista d’art

“El 1923, ajudat pels operaris de la fàbrica Tarrida, Gol realitzà la gran safata de vidre bufat, tallat i esmaltat. De manera que participà a l’Exposició d’Art de Barcelona, juntament amb trenta-nou peces més, de vidre esmaltat. Això ho feu a l’apartat corresponent al Reial Círcol Artístic, Secció Dibuix, Gravat i Art Aplicat (cat, núm. 201-211, p. 30 i 31)

També el mateix any participà a l’Exposició Internacional del Moble de Barcelona (1923), on disposà d’una sala individual.”

A l’agost, a Camprodon, participa en una “Exposició de Bells Oficis”.

L’orfebre Ramón Sunyer li va oferir en 1924 un local que Gol va poder habilitar com a taller, en el qual va produir molts vidres amb destinació a l’estranger.

1925-1927

En 1925, a París, exposà els seus vidres a l’Exposició d’Arts Decoratives i obtingué la Medalla d’Or.

El mateix any , a Barcelona exposa a la Sala Parés, junt amb Egill.

En 1926 presentà una col·lecció d’objectes de vidre a la Sala Nancy de Madrid, i el mateix any fou premiat amb una Medalla d’Or a l’Exposición Nacional de Arte, per obres d’objectes de vidre. A rel de la qual va vendre quasi tots els vidres presentats als millors col·leccionistes madrilenys.

Així mateix exposa a les Galeries Laietanes de Barcelona.

En 1927 el veiem exposant vidres esmaltats, per una banda, a L’Hotel Ritz de Madrid que van ser adquirits per personalitats madrilenyes, i per l’altra a Barcelona a la Sala Parés i a les Galeries Laietanes.

1929

“En 1929, a la revista Arts i Bells Oficis corresponent al mes de març, s’anuncia com “Josep M. Gol, vidre d’Art. Barcelona, Corts, 660. París, rue Royale, 18””.

En 1929 exposa a Londres una selecció dels seus vidres  que havien estat exposats anteriorment al Centre de Lectura de Reus. Les peces exposades a la capital anglesa fou un dels seus majors èxits i van anar a enriquir col·leccions tant importants com les del Príncep de Gal·les i de Lord Derby. La majoria de les peces obrades en aquesta època són a l’estranger.

En tornar a Barcelona, la Diputació de Barcelona li va encarregar una cristalleria completa amb l’escut de les diputacions provincials en cada servei. Cristalleria que, en 1964, fou reposada en 125 de les 400 peces de que constava (plats per al pa, renta dits, gots i copes de cava esveltes).

D’altra banda, The Corning Museum of Glass de Nova York li va organitzar exposicions tant a San Francisco com a Chicago.

“Aquest mateix any realitzà, en homenatge a Charles Lindberg per haver travessat l’Atlàntic, una peça que l’aviador agraí amb una carta que s’exhibí a les Galeries Laietanes el 22 de gener, juntament amb el trofeu que realitzà per al partit disputat entre els equips de futbol del Barcelona i de l’Espanyol.”

1930-1943

En 1930 liquida el taller que tenia instal·lat a la joieria Sunyer i se’n va a Paris amb Llorens Artigas. Va fabricar ceràmica per a les Galeries Printemps i exposà en el Saló d’Artistes Independents un quadre titulat Ombres noires.

En abril realitzà una exposició de pintures en les Galeries Dalmau del Passeig de Gràcia, en la que va presentà seixanta quadres. Aquesta exposició fou precedida per una de Dalí i seguida per una altra de Miró.

En 1932 exposa a les Galeries Laietanes vidres esquitllats i collars ceràmics.

En 1933 i a les mateixes galeries exhibeix una exposició de ceràmiques modernes catalanes. El mateix any exposa també a Camprodon.

Tornà de nou a París, i en els anys 1938 i 1939 treballà per a la casa Bullock’s de Nova York.

En 1940 s’instal·la definitivament a Barcelona i es dedica especialment a la pintura.

En 1943 celebrà una exposició en les Galeries Argos i en 1946 ens mostra una de dibuixos i altars en les Galeries Franquesa.

1947-1966

En 1947 La Diputació de Barcelona va posar a la seva disposició uns tallers de ceràmica. Després se’n tornà a París per a treballar en el seu taller a Charenton, i no va tornar fins 1949.

Al cap de 20 anys, en 1966, a Barcelona, a iniciativa del col·leccionista Gustavo Camps, amb la col·laboració del Col·legi d’Arquitectes i els seus amics li organitzaren, en homenatge, una exposició amb l’obra cedida per col·leccionistes.

Els darrers anys

Residia pràcticament reclòs en una habitació de casa seva, al carrer Llúria, envoltat de les seves coses, amb l’opressió de la seva invalidesa. En una entrevista amb Del Arco deia que volia anar a les Llars Mundet però amb totes les coses que tenia a l’habitació-taller. Finalment, per mediació del president de la Diputació, anà a les “Llars Mundet” a canvi de captar les obres i papers que li quedaven. Allí no va poder expressar mai més el seu art. Hi romangué fins que va morir en 1976.

 

En resum, Gol és indiscutiblement l’entusiasta reviscolador del bell ofici del vidre i del vidre esmaltat. Tan és així que el va catapultar a la  veritable categoria del Bell Ofici.

 

Peces

 

Josep Maria Gol Creus - Got 1956
Josep Maria Gol Creus – Got 1956

Got

Vidre incolor bufat en motlle i esmaltat.
13 x 7,2 cm
Catalunya, 1956

Dipòsit cilíndric sobre base plana massissa. Decoració amb dibuixos geomètrics molt personals i avançats a l’època. Colors vius: blau, blanc, negre, verd i taronja. Base amb firma “Gol 1956 – 2”.

 

Gol Creus, Josep Mª - Cristalleria de rombes
Gol Creus, Josep Mª – Cristalleria de rombes
Gol i Creus, Josep M. - Cristalleria de rombes
Gol i Creus, Josep M. – Cristalleria de rombes

Cristalleria

Vidre incolor bufat en motlle i esmaltat.
12,3 x 9,5 cm
Catalunya, 2n terç s. XX.

Contenidors cònics de tija massissa cilíndrica amb expansió sobre base ambdues còniques. Decoració en carrers amb cinc quadrats disposats en diagonal i separacions blaves. Tija amb dibuix de fils verds i bandera catalana al centre, i peu de copa amb triangles grocs i verds, emmarcats per sanefes de cercles negres i punts vermells.

 

Gol i Creus, Josep M - Got dels plomalls
Gol i Creus, Josep M – Got dels plomalls

Got dels plomalls blaus

Vidre incolor bufat i esmaltat.
10,1 x 6,5 cm
Catalunya, 1948-1953.

Dipòsit troncocònic amb base sòlida. Ple de plomalls blancs i blaus de diferents tamanys. Signat a la base, sotasignat 1948-1953, i a sota Q 3.

 

 

Gol - Fragata Galatea - Firma
Gol – Fragata Galatea – Firma

Fragata Galatea

Vidre incolor bufat, emmotllat amb estries verticals i esmaltat.
12,4 x 7,3 cm
Catalunya, 1r terç s. XX (1924?).

Contenidor lleugerament troncocònic amb estries verticals. Dibuix d’una fragata de tres pals, sis veles per pal, tres trinquets i una botavara, probablement es tracti del vaixell Galatea al seu pas per Barcelona, probablement 1924. De l’altra costat un fons marí acolorit. Els colors estan opacs: blanc, blau, verd, taronja, groc i marró.

 

 

Bibliografia

 

Diccionaris

CORREDOR MATHEOS, José, Gran Enciclopèdia Catalana, Enciclopèdia Catalana, S.A., Barcelona, 1974, vol. 8, pàg. 156.

RÁFOLS, J.F., Diccionario de Artistas de Cataluña, Valencia y Baleares, Edicions Catalanes S.A. y La Gran Enciclopedia Vasca, Barcelona – Bilbao, 1980, vol. II, pàg. 526.

BLOCH DERMÓNT, Janine, Le verre en France, d’Emile Gallé à nos jours”, les editions de l’amateur, Busagny, 1986.

 

Articles

PUCK, Vidres esmaltats d’En Josep Mª Gol – Galeries Laietanes, D’ací d’allà, Barcelona, núm. 50, 1922-02, pàgs. 126-127.
https://arca.bnc.cat/arcabib_pro/ca/catalogo_imagenes/grupo.do?path=1001665

BENET, Rafael, Els vidres d’En Gol, D’ací d’allà, Barcelona, 1922-06, pàg 414-415 (13-16). (amb fotos)
file:///C:/Users/HP_17/Downloads/1889470638_1001672.pdf

FOLCH I TORRES, Joaquim, En Josep M. Gol i els seus vidres, La Publicitat, Barcelona, núm. 15.552, 1922-12-29, pàg. 3. (anècdota d’estudiant)
https://arca.bnc.cat/arcabib_pro/ca/catalogo_imagenes/grupo.do?path=1460511

CRUSET, José, Artista Universal – La Nueva Vertiente, La Vanguardia, Barcelona, 1964-05-05, pàg. 11. (Marqués de Castell-Florite, reposició cristalleria Diputació Barcelona, bó)
http://hemeroteca.lavanguardia.com/preview/1964/05/05/pagina-11/32685544/pdf.html

DEL ARCO, Mano a Mano – José María Gol, La Vanguardia, Barcelona, 1966-06-23, pàg. 33. (entrevista interessant)
http://hemeroteca.lavanguardia.com/preview/1966/06/23/pagina-33/32656100/pdf.html

VIDAL I MAYNOU, Cecília, Xavier Nogués i els vidres esmaltats al foc, Barcelona, Universitat de Barcelona, Facultat de Belles Arts, 1989 (tesi doctoral), pàg. 89-90.

VIDAL I MAYNOU, Cecília, L’esmalt sobre vidre (1900-1935), L’esmalt sobre vidre, artistes i artesans, Miscel·lània en Homenatge a Joan Ainaud de Lasarte, vol. II, Biblioteca Abad Oliva, MNAC IEC Publicacions Abadia de Montserrat, 1999, pàgs. 232 i 233.

CARRERAS BARREDA, Jordi, El vidre català, Brau edicions, Figueres, 2018, pàgs. 50-51.

 

Arxius

IMHB: INSTITUT MUNICIPAL D’HISTÒRIA DE BARCELONA, programes de les exposicions de Josep Maria Gol de 1922, 1923, 1922-23, 1925, 1943, 1949 i 1966.

 

Ressenyes d’exposicions

1921-1924

ANÒNIM, Art Contemporani, Foment de les Arts Decoratives, Barcelona, 1921, pàg. 139. (got d’estudiant)
https://ddd.uab.cat/pub/fomartdec/fomartdec_a1921v3.pdf

BENET, Rafael, Vidres de Josep Maria Gol, La Revista, 1922-02-01, pàg. 44
https://arca.bnc.cat/arcabib_pro/ca/catalogo_imagenes/grupo.do?path=1352393

ANÒNIM, Vida Artística – Crónica General – Exposiciones, Sala Parés, La Vanguardia, Barcelona, 1923-01-06, pàg. 9.
http://hemeroteca.lavanguardia.com/preview/1923/01/06/pagina-9/33276430/pdf.html

M.M., El año artístico – Galerías Layetanas – Vidres esmaltats de Josep M Gol, Anuari de les Arts Decoratives, FAD, Barcelona, 1923, pàg. 179 (gasetilla).
https://ddd.uab.cat/pub/anufomartdec/anufomartdec_a1923v5s1.pdf

ANÒNIM, Exposicions – Galeries Laietanes – Vidres esmaltats de Josep M Gol, La Publicitat, Barcelona, núm. 15.569, 1923-01-07, pàg. 3. (bon comentari)
https://arca.bnc.cat/arcabib_pro/ca/catalogo_imagenes/grupo.do?path=1460527

BENET, Rafael, Les Arts Plàstiques – Josep M Gol, La Revista, Barcelona, 1923-02-01, pàg. 53.
https://arca.bnc.cat/arcabib_pro/ca/catalogo_imagenes/grupo.do?path=1352413

ANÒNIM, L’Exposició d’Art – La Publicitat, Barcelona, núm. 15.408, 1923-05-20, pàgs. 7-8 (Gasetilla).
https://arca.bnc.cat/arcabib_pro/ca/catalogo_imagenes/grupo.do?path=1460751

ANÒNIM, La Vanguardia, Barcelona, 1923-07-22, pàg. 7. (Gasetilla: Pensionat per la Mancomunitat de Catalunya)
http://hemeroteca.lavanguardia.com/preview/1923/07/22/pagina-7/33284348/pdf.html

ANÒNIM, Una exposició dels Bells Oficis a Camprodon – La Publicitat, Barcelona, núm. 15.485, 1923-08-21, pàg. 4.
https://arca.bnc.cat/arcabib_pro/ca/catalogo_imagenes/grupo.do?path=1460907

1925-1926

MARCO, Santiago, L’Exposició de París – Anuari del FAD, Barcelona, 1924-1925, làmina XXXVIII, pàg. 67. (fotos)
https://ddd.uab.cat/pub/anufomartdec/anufomartdec_a1924-1925v6-7.pdf

ANÒNIM, Arte y Artistas – Vida Artística – Crònica General – Exposiciones, Sala Parés – La Vanguardia, Barcelona, 1925-03-26, pàg. 9. (Gasetilla. Gol i Egill)
http://hemeroteca.lavanguardia.com/preview/1925/03/26/pagina-9/33263092/pdf.html

ALMANAC, Vidres J. M. Gol, La Revista, Barcelona, 1925-05-01, pàg. 142. (comentari)
https://arca.bnc.cat/arcabib_pro/ca/catalogo_imagenes/grupo.do?path=1352463

C.C., Carnet de les Arts, Les últimes exposicions, La Publicitat, Barcelona, núm.15.936, 1925-04-18, pàg. 1. (Gol i Egill, comentari)
https://arca.bnc.cat/arcabib_pro/ca/catalogo_imagenes/grupo.do?path=1461943

ANÒNIM, Arte y Artistas – Arte Español contemporáneo – Labor Artística -Exposiciones abiertas, Galerías Laietanas, La Vanguardia, Barcelona, 1926-01-08, pàg. 14. (gasetilla)
http://hemeroteca.lavanguardia.com/preview/1926/01/08/pagina-14/33244827/pdf.html

ANÒNIM, La Exposición Nacional de Bellas Artes – Artistas premiados – Sección Artes Decorativas, La Vanguardia, Barcelona, 1926-06-09, pàg. 18.
http://hemeroteca.lavanguardia.com/preview/1926/06/09/pagina-18/33252563/pdf.html

ANÒNIM, Adquisición de obras premiadas, La Vanguardia, Barcelona, 1926-06-25, pàg. 13. (gasetilla)
http://hemeroteca.lavanguardia.com/preview/1926/06/25/pagina-13/33254404/pdf.html

1927-1928

ANÒNIM, Los vidrios artísticos de Gol, La Vanguardia, Barcelona, 1927-06-12, pàg. 25. (Expo Madrid Hotel Ritz clausura, va a EE.UU.)
http://hemeroteca.lavanguardia.com/preview/1927/06/12/pagina-25/33240876/pdf.html

ANÒNIM, Información Local, Notas del día, Exposición Garreta – Sala Parés, La Vanguardia, Barcelona, 1927-06-22, pàg. 6. (gasetilla)
http://hemeroteca.lavanguardia.com/preview/1927/06/22/pagina-6/33242071/pdf.htm

ANÒNIM, Gacetillas – Galerías Laietanas, La Vanguardia, Barcelona, 1927-06-26, pàg. 9. (Inaugurada ahir, Gol s’anirà en breu a Nord Amèrica)
http://hemeroteca.lavanguardia.com/preview/1927/06/26/pagina-9/33242652/pdf.html

LES ARTS, “Inaugural del Saló de Tardor”, La Publicitat, Barcelona, 1927-10-08, pàg. 6. (Gasetilla: Elias, Gol)
https://arca.bnc.cat/arcabib_pro/ca/catalogo_imagenes/grupo.do?path=1463471

ANÒNIM, Anglaterra – Exposición de un artista español, La Vanguardia, Barcelona, 1928-07-10, pàg. 27. (Gasetilla: Tancada l’Exposició a Londres)
http://hemeroteca.lavanguardia.com/preview/1928/07/10/pagina-27/33208286/pdf.html

1934-1946

FABRA, España en el extranjero – Exposición de cerámica artística en París, La Vanguardia, Barcelona, 1934-12-13, pàg. 35. (exitosa)
http://hemeroteca.lavanguardia.com/preview/1934/12/13/pagina-35/33164489/pdf.html

TRISTÁN DE LA ROSA, Arte y Artistas – Las Exposiciones de la Semana – José Maria Gol en Librería Argos, La Vanguardia, Barcelona, 1943-06-13, pàg. 7. (petit comentari)
http://hemeroteca.lavanguardia.com/preview/1943/06/13/pagina-7/33104751/pdf.html

T., Arte y Artistas – Galerías Franquesa, La Vanguardia, Barcelona, 1946-01-06, pàg. 6. (Vidres-crítica +)
http://hemeroteca.lavanguardia.com/preview/1946/01/06/pagina-6/33093906/pdf.html

1960-1966

CORTÉS, Juan, Exposiciones, Sala Mirador, La Vanguardia, Barcelona, 1960-03-18, pàg. 32. (constata la seva presència)
http://hemeroteca.lavanguardia.com/preview/1960/03/18/pagina-32/32715429/pdf.html

CORTÉS, Juan, Arte y Artistas, La Exposición Nacional de Bellas Artes, La Vanguardia, Barcelona, 1960-07-06, pàg. 18.
http://hemeroteca.lavanguardia.com/preview/1960/07/06/pagina-18/32732723/pdf.html

ANÒNIM, Exposició homenatge en el Col·legi d’Arquitectes de Barcelona, La Vanguardia, Barcelona, 1966-07-03, pàg. 51. (comentari del seu estat)
http://hemeroteca.lavanguardia.com/preview/1966/07/03/pagina-51/32655420/pdf.html

ANUNCI, Exposició Col·legi d’Arquitectes de Barcelona, La Vanguardia, Barcelona, 1966-07-07, pàg. 33.
http://hemeroteca.lavanguardia.com/preview/1966/07/07/pagina-33/32655646/pdf.html