Pou Comes, Andreu

 

Inicis

Andreu Pou Comes va néixer a Barcelona i va tenir activitat durant el primer terç del segle XX. Fou vidrier, decorador i esmaltador de vidre.

 

Exposició

Segons Cecília Vidal només sabem d’ell que participà a l’Exposició de Primavera. De fet organitzada per la Junta Municipal d’Exposicions d’Art, Saló de Barcelona i celebrada al Palau Nacional de Montjuïc del 22 de maig al 3 de juliol del 1932.

Exactament presentà tres peces de vidre esmaltat: Al·legoria mística (plat de vidre), Les visions dels encantats i Catalunya típica (cat. Núm. 298-300, p. 24). No obstant això el que ens és més aclaridor és el fet de que en el mateix catàleg hi figura l’adreça del seu taller o domicili situat al carrer Trilla, 12, principal.

 

Detall de l’adreça i Lligé

Tant és així que aquest detall del domicili ens fa relacionar-lo amb el testimoni de l’Àngel Segura Solé. Perquè ell recordava aquest domicili de Gràcia on l’havia anat a veure. De tal manera que els vespres i caps de setmana hi feia ampolletes de vidre per als injectables, junt amb la seva dona.

Es tractava d’un decorador no fix de Can Lligé, on hi col·laborava esporàdicament. Segons ell era un gran artista que li ensenyà la tècnica del decorat sobre vidre, però especialment la creació de l’artista. Al eliminar la secció de vidre de Can Lligé, l’Andreu trià d’anar-se’n amb en LLigé, i creiem que sota la firma Egill. En tant que l’Àngel es decantà per Cirera.

 

Egill - Gerra oriental
Egill – Gerra oriental

Gerra

Vidre incolor bufat i esmaltat. Una nansa està restaurada.
25,2 x 21,6 cm
Catalunya, 1a meitat s. XX

Dipòsit de cos globular amb coll hiperbòlic i llavi obert sobre base cònica. Tres nanses bufades de tira des del coll fins el cos. Dibuix de filigrana perfilat en negre. Decoració bigarrada de vegetació exuberant i personatges orientals en posició de tirar una gran pedra o duent ganivets a les mans per caçar un drac verd, que es confon amb la selva, i que potser vol menjar-se una au de colors.

Bibliografia

Llibres

VIDAL I MAYNOU, Cecília, Xavier Nogués i els vidres esmaltats al foc, Barcelona, Universitat de Barcelona, Facultat de Belles Arts, 1989 (tesi doctoral), pàg. 92.

VIDAL I MAYNOU, Cecília, “L’esmalt sobre vidre (1900-1935) Artistes i Artesans”. Miscel·lània en Homenatge a Joan Ainaud de Lasarte, Biblioteca Abad Oliba, MNAC i Publicacions de l’Abadia de Montserrat, Barcelona, 1999, vol. II, pàg. 235.

Diccionaris

RÁFOLS, J.F., Diccionario de Artistas de Cataluña, Valencia y Baleares, Edicions Catalanes S.A. y La Gran Enciclopedia Vasca, Barcelona – Bilbao, 1980, vol. IV, pàg. 962.

 

Exposició:

Junta Municipal d’Exposicions d’Art, Exposició de Primavera, 1932, Palau Nacional, Parc de Montjuïc, Saló de Barcelona (22-05 a 3-7), p. 24. (Catàleg d’obres)
https://ddd.uab.cat/pub/llibres/1932/60053/exppri_a1932.pdf

 

Egill, O. Firma
Egill, O. Firma