Orígens i formació
Rosa Claramunt va néixer a La Pobla de Lillet en 1922, i amb el temps fou una bona esmaltadora de vidre català.
Va estudiar al col·legi Ramón Llull, del carrer Aragó de Barcelona, del que guardava molt bon record: “Allò va ser una joia aquell temps de la República fins que va esclatar la guerra, jo vaig anar allà. Ens van ensenyar de tot, era una joia… Mai més serà allò. Va ser l’època de la República, i van matar molts mestres perquè ens havien ensenyat uns dies, sols uns dies, el català, poquets dies (…). Hi ha un llibre que hi ha els professors de la República, que és molt maco de llegir… És una desgràcia el que va passar. Van morir molts, no poquets, es veu que van ser molts. (…) Jo sé d’aquests dos perquè eren de l’escola, que era una escola magnífica. “
La seva afició: dibuixar.
El treball a can Riera
Als 17 anys entra a Can Riera a través d’un conegut del seu pare, a qui va comentar que li agradava de dibuixar.
En el treball estava molt ben considerada des de l’inici. El Sr. Riera, com ella en parlava, inclús la tractava de vosté. I cobrava, sota mà, com un noi.
L’ambient de treball era bo, inclús els companys eren com germans. Tant era així que amb el pas del temps hi hagué amistats que cuallaren per tota la vida, i per contra van apareixer enveges.
De jove era vergonyosa i es posava vermella, però feia la feina molt segura. Per això Riera quan portava les visites es col·locava darrera d’ella, i ella anava fent com si res.
Cada dia feien mufla. N’hi havia un parell i com que eren molts a pintar s’omplien quasi sempre. Les peces les firmaven els mateixos esmaltadors (me’n fa una de memòria).
Treball i compatibilitat
En 1947 neix la seva filla. Això fa que deixi la feina, però Riera li proposa que la seva germana, esmaltadora també allí, es cuidi de la nena durant tres tardes i ella vagi a treballar. La mainadera anava a compte d’ell.
Deuria de plegar de la feina cap a 1952.Tot i així va tenir noves ofertes de treball dels successors de Riera però no va acceptar perquè havia de cuidar familiars malalts i atendre a la seva filla. Ens va deixar a Barcelona, als 88 anys, en 2010.
Obres
Porró
Vidre incolor bufat en motlle, tap tallat, i esmaltat.
26 x 25,5 cm
Barcelona, 1949
Contenidor cònic amb broc inclinat i tòt en diagonal, doblat sobre base plana. Dibuix perfilat en negre. Decoració de sardana en el prat i espigues, roselles i d’altres floretes. Punta del broc i tap de vidre amb fil daurat. Aquest amb les lletres M L (potser Maria Lluïsa, la seva filla) en or. Firma «Rosa 1949». Colors vermell, verd, blanc, blau, groc, gris, negre, lila i beix.
Porró Bacus
Vidre incolor bufat i esmaltat.
23 x 23,2 x 13,5 cm
Barcelona, 1945
Contenidor piriforme, de tòt lleugerament corbat i broc fi en diagonal, la base és lleugerament massissa. Dibuix central del déu Bacus acompanyat de tres figures alçant la copa, i en el broc fí un criat negre alçant una panera de raim. Dibuixos perfilats en negre. Colors: Blau, roig, blanc, taronja, verd, marró i groc.
Gotet Pinotxo
Vidre incolor bufat, emmotllat i esmaltat.
6,4 x 4,6 cm
Barcelona, 1946
Gotet troncocònic amb un dibuix de Pinotxo i Pepe grillo. Porta una dedicatòria daurada «P.R» amb data 25-12-46. Firmada amb les seves inicials «R.C.». Colors blaus, verd, negre, roig, groc, marró, taronja, blanc i rosa. Fil daurat en boca.