Segura Solé, Àngel

 

Àngel Segura Solé
Àngel Segura Solé

Infantesa

Àngel Segura Solé neix a Ivars d’Urgell en 1912. Tanmateix la seva família es trasllada a Barcelona aviat. Però als 12 anys deixa l’escola per posar-se a treballar d’aprenent en una botiga de robes. Als 13 anys se’n va a Cuba, tot sol, on viu el seu germà gran, i continua d’aprenent en una botiga de robes fins a 1929. Allí, aviat s’encarrega de preparar els aparadors i de fer els rètols corresponents. I el que és més important, als 15 anys s’aficiona pel dibuix i per la pintura. Així mateix participa en les activitats del Centre Català de Santiago de Cuba.

 

Formació

En tornar de Cuba ingressa en l’Acadèmia Baixas on cursa dibuix artístic. En 1930 ingressa a l’Acadèmia de Belles Arts “La Llotja” on cursa quatre anys de dibuix artístic. Així mateix, en 1933 ingressa com a soci en el Centre Artístic Sant Lluc.

 

Treball

Per mediació d’en Genís Cirera entra a treballar a Cristalleries Lligé, S.A., en la secció de decoració de vidre al foc, de la que aquell n’és l’encarregat. Allí aprèn l’ofici de decorar al foc i especialment la creació de l’artista de la mà d’Andreu Pou Comas, que hi anava ocasionalment. Si al principi només posava color, als 17 anys ja dibuixava i feia peces, fins a fer també el decorat. No obstant això, i per problemes familiars de l’empresa Lligé es tanca la secció on treballa a finals de 1931 i acomiada el seu personal.

Es aleshores quan Genís Cirera, també acomiadat, instal·la un taller propi en una habitació de casa seva, i l’Àngel tria d’anar amb ell. En Cirera reparteix les comandes i només firma les peces que fa l’Àngel. La seva filla Mercè, amb 14 anys, aprèn l’ofici al costat de l’Àngel i serà ella qui li firmarà desprès les peces.

En 1935 Enric Riera, propietari d’una vidrieria de decorat, vol fer una secció de vidre artístic com la d’en Cirera. Aleshores contracta l’Àngel, el qual podrà signar les seves peces (firma Angel S.S.).

 

Peces

Àngel Segura Solé - Plat moltó 1935
Àngel Segura Solé – Plat moltó 1935 – 1937
Àngel Segura Solé
Àngel Segura Solé

Plat del moltó

Vidre incolor bufat en motlle i esmaltat.
3,3 x 35 cm
Catalunya, 1935- 1937

Contenidor pla lleugerament convex amb ala oberta vers la boca i llavi doblat i pla. Moltó fantàstic amb cua molt llarga i collars de boles al llarg del cos. Vorejat de decoració fito mòrfica. Colors vermell, groc, rosa, verd, blanc i marró.

Àngel Segura Solé - Gerro caravel·la 1937
Àngel Segura Solé – Gerro caravel·la 1937
Segura Solé, Àngel - Gerro caravel·la 1937
Segura Solé, Àngel – Gerro caravel·la 1937

Gerro de la caravel·la

Vidre incolor bufat en motlle i esmaltat.
15,8 x 15,3 cm
Catalunya, 1937

Contenidor acampanat amb protuberància abans de base plana. Decoració de caravel·la vermella, amb les veles blanques desplegades, sobre un mar d’onades verdes i liles. Al cel hi ha núvols blavosos i sis ocells d’ales negres i pits blancs. Aquesta petita peça donà peu al coneixement personal de l’Àngel S. S.

 

La guerra civil

La guerra esclata i a finals de juliol de 1937 l’Àngel s’escapa fins a Paris on hi durà uns mesos molt enriquidors entre aquarel·les, assistint a la presentació del quadro El Guernica de Picasso i fent noves coneixences entre elles la de Josep Lluís Sert.

 

Cuba i la publicitat

Des de Bordeus s’embarca cap a Cuba on exposa per primera vegada les aquarel·les realitzades a França i durant la travessia. S’inicia a dibuixar fent anuncis de publicitat i en 1938 presenta a l’Havana una col·lecció de 50 cartells de propaganda comercial. A l’any següent entra a treballar a la Procter and Gamble fins a 1944. És l’època dels premis a la seva carrera professional en el món de la publicitat, fins a cinc premis el mateix any.

En 1942 contrau matrimoni amb la cubana Dèlia Ruiz Muñiz amb la que tindrà dues filles. Mentre, l’Enric Riera li proposa de tornar a Espanya, però ell també havia de mantenir els seus pares i a Cuba estava molt més considerat.

 

Barcelona i la publicitat

De 1944 a 1949 es fa càrrec de la publicitat de vàries cases de Barcelona (CUSA, Radio Avenida, Cadena Lucarda i Invicta), i col·labora amb O.E.S.T.E de Pere Prat Gaballí. Es dedica a la publicitat però a hores extres i caps de semana torna a la seva afició de decoració de vidres al foc.

 

Cuba i el vidre esmaltat

En 1949 torna a Cuba perquè encara veia una Espanya de cartilla de racionament. Funda el Taller de Decoració de Vidre i Ceràmica Segura’s (firma Segura’s), on a poc a poc deriva en una cosa més comercial de cara al turisme. D’altra banda reprèn l’activitat de publicista i treballa amb gran èxit per a una empresa immobiliària americana.

 

La sortida de Cuba

La revolució castrista esclata el 31-12-58. Participa en un concurs de cinc segells de correus i es presenta a dos que els guanya.

Però, en 1963, totalment desil·lusionat de com deriven les coses i amb les mans al cap i les butxaques buides aconsegueix sortir de l’illa.

 

Barcelona i la publicitat

Des de Mèxic torna a Barcelona, al juliol de 1963, gràcies al seu prestigi i als seus contactes en el món publicitari. Però és en 1965 quan crea la seva pròpia empresa que manté en plena activitat fins a la seva jubilació als 78 anys.

 

Moià: les exposicions de vidre i pintura

En 1992 s’instal·la a Moià per la bellesa del paisatge, l’hospitalitat de la seva gent i un clima fresc i sec. Als 81 anys, presenta la primera Exposició Antològica de Vidre Decorat al Foc, així com dibuixos i pintures de 42 masies i parròquies. Quatre anys més tard participa a la Fira Mercat de Moià amb 120 peces de vidre esmaltat amb temes moianesos.

 

Àngel Segura Solé - Tapet de ganxet
Àngel Segura Solé – Tapet de ganxet

Placa de vidre

Vidre incolor emmotllat doblegat al foc amb got a sota i esmaltat.
Catalunya, 1997
31,6 x 28 x 10 cm

Placa quadrada elevada al mig amb els quatre costats tocant a terra. Dibuix perfilat amb negre en part. Decoració d’un tapet fet de ganxet blanc, inspirat en el que feien les iaies al casal de jubilats, i vuit flors blanques i roses amb botó groc, als extrems més flors i fulles.

És el 12-12-06 que mor a Moià acompanyat de la seva tercera esposa la ben estimada Nati.

Àngel Segura Solé i la Nati
Àngel Segura Solé i la Nati

Bibliografia

NADAL GAYA, Joan Manuel, Diccionari de pintors, escultors, gravadors i dibuixants. L’art de la Lleida del segle XX, Lleida, Pagès editors, 2003, pàg. 287.

SESENTA Y MAS, Mayores hoy: Angel Segura Solé, diseñador de vidrios y publicista, Mº de Trabajo y Asuntos Sociales, Secretaría Gral. de Asuntos Sociales IMSERSO, Madrid , nº 209, octubre 2002, págs. 54-57.