Cadena Astals, Pere

 

Vida

Pere Cadena Astals fou un artista polifacètic: pintor, ceramista, decorador i artífex del vidre, nascut a Esplugues de Llobregat el 1906. En 1933 es va traslladar a Sabadell on va treballar com a vidrier i feu encàrrecs de decoració per a mansions de la ciutat. Allí va ser un dels exponents més representatius de l’entitat “Ars Studio”.

 

Formació

Estudià a l’Escola d’Arts i Oficis (Llotja) de Barcelona i en el taller de cerámica “Can Tino” de la seva població natal, iniciant-se en la pintura de cavallet com a paisajista.

 

Sindicalisme i exili

A Sabadell fou un dels principals creadors i dirigents del Sindicat d’Artistes, Dibuixants, Pintors i Escultors professionals enquadrats a la Federació Local de Sindicats (FLS), juntament amb Gustau Vila i Bergadà. El novembre de 1936, juntament amb altres comunistes com Josep Castells, director de Vertical, muntà una comissió de propaganda de la FLS-UGT. [1]

En acabar la Guerra Civil s’exilià a França, residint succesivament en diverses poblacions del Migdia (Agde, Clermont-Hérault, Béziers) i realitzant obres de decoració o restauració en diversos edificis públics. En 1957 li fou dedicada una exposició en el Museu del Treball de Montpellier. [2]

 

Signatura

Firmava les seves obres amb les inicials de cadascun dels membres de la seva família: P.M.S.C.E. Cadena. Els seus fills Salvador i Cedre continuaren la tradició artística familiar.

 

Peces

P.M. Cadena - Gots músics i cavaller
Cadena, P.M. – Gots músics i cavaller

Cadena Astals, P.M.

Gots

Vidre incolor bufat en motlle i esmaltat.
11,4 x 7,5
Catalunya, 1a meitat s. XX.

Dipòsits troncocònics sobre base circular. Dos filets blaus sota la boca dels gots. Colors: Blaus, marró, beix, lila, groc, verd i blanc. Dibuix d’un violinista, de tres músics fent sonar els  timbals amb les seves baquetes i unes campanetes i finalment un cavaller muntat a cavall a la vora d’un castell. Tots ells vestits d’època.

 

Cadena, P.M.S. - Comiat mariner
Cadena, P.M.S. – Comiat mariner
Cadena, P.M.S. - Comiat mariner
Cadena, P.M.S. – Comiat mariner

Bol

Vidre incolor, bufat, emmotllat i esmaltat.
5,5 x 17,5 cm
Catalunya, 1a meitat s. XX.

Contenidor còncau sobre àmplia base plana. Dibuix de dues emotives escenes marineres: comiat d’una parella i l’espera del retorn. Complements florals i orenetes. Colors verd, blau, roig, lila, beig, blanc i negre.

 

Bibliografia


Diccionaris

[1] Martínez de Sas, M Teresa, Diccionari biogràfic del moviment obrer als països catalans, pàg. 287

[2] MARCH I REÑÉ, Martí., Diccionario “Ràfols” de Artistas Contemporáneos de Cataluña y Baleares, Diccionario “Ràfols”, Barcelona, vol I, pàg. 253.