El personatge
Gabriel Vinyas o Viñas sembla que nasqué en 1882. En primer lloc tenim poques dades d’ell. Va ser pintor, dibuixant i escriptor, conegut amb el pseudònim de Xavier Dachs, i es feu conèixer com a dibuixant a “Fulls d’Art” (1905). Era estrafet físicament, a més formà part de la bohèmia negra modernista de Barcelona. Per tal de sobreviure falsificava teles i retaules antics. Sembla que escriví algunes peces dramàtiques i dirigí la revista “La Sardana” (1908).
Així mateix aquest pseudònim ens fa pensar en algunes peces de vidre esmaltat català que encara es troben en el mercat. Val a dir que totes elles són molt diferentes les unes de les altres.
Va morir a Barcelona en 1918.
Peces
Plat de la carrossa
Vidre incolor bufat emmotllat i esmaltat. Restaurat en boca.
6,3 x 36,5 cm
Catalunya, 1r quart s. XX.
Contenidor acampanat de base i d’ala convexes. Dibuix perfilat en negre. Escena campestre amb carrossa tirada per cavalls i assistida per lacais, grups de soldats i de cavallers i dames, amb vistes a un castell i cases. Colors blanc, vermell, blau, marró, beix i verds.
Copa amb motius vegetals
Vidre incolor bufat en motllo i esmaltat. Boca esmolada.
16,2 x 19,7 cm
Catalunya, 1r quart s. XX.
Contenidor acampanat sobre curta tija massissa i base cònica doblada. Decoració amb temes vegetals: branques enroscades amb fulles com pàmpols i fruits que en pengen. Al peu hi ha raïm. Colors verd, groc, blanc, vermell i marró.
Gerro de blaus
Vidre incolor, bufat i esmaltat.
21,5 x 18,1 cm
Catalunya, 1r quart s. XX.
Sobre un peu de base doblada s’alça un recipient cilindroide que s’obra en arribar a la boca. Destaca la decoració vegetal, en blaus i blanc, tot al llarg de la peça; l’ala i els baixos estan decorats amb un fris repetitiu.
Copa alta
Vidre incolor, bufat, emmotllar i esmaltat.
39,2 x Ø 27,3 cm
Catalunya, 1r quart s. XX.
La copa és la més gran de totes les peces vistes. Està recolzada damunt un cos globular que s’endinsa en un peu de plata contrastada. La pintura decora completament les parets del gerro amb escenes de parelles bucòliques, motius naturalistes i alguns cignes i ocells. Els dibuixos estan perfilats de negre mostrant una gran habilitat pictòrica. Sota boca una cenefa de motius geomètrics com ales i flors. Dominen els colors verds de vàries tonalitats, els marrons dels arbres i de les tanques, per separar les escenes, així com parelles amb perruques blanques, vestimentes vermelles i grogues ells, i blancs, blaus i liles, elles. També blanc de cignes, coloms i ocells. La peça fou un regal de noces als avis del venedor, comprat al Faianç Català.
Bibliografia
Diccionaris
RÀFOLS, Diccionario de Artistas de Cataluña, Valencia y Baleares. Edicions Catalanes S.A. y Gran Enciclopedia Vasca, Barcelona – Bilbao, 1981, vol. V, pàg. 1.384
Gran Enciclopèdia Catalana, Enciclopèdia Catalana, S.A. Barcelona 1980, vol 15, pàg. 549