Klimt Masvidal, Alfred

 

Alfred Klimt Masvidal
Alfred Klimt Masvidal

Infància

Alfred Klimt Masvidal va néixer a Txèquia en 1909 i als 12 anys arriba a Badalona, procedent de Txèquia.

En realitat el seu pare anava a treballar a la secció de vidre esmaltat de la Unión Vidriera Española. Aquesta empresa obria un taller no solament de decoració sinó també un altra de gravat de vidre a l’àcid.

Havia anat amb els minyons de muntanya i li agradava de practicar esports.

 

Formació

Als 14 anys comença el seu aprenentatge de les mans del seu pare. Tanmateix alterna aquest aprenentatge amb estudis de dibuix a La Llotja de Barcelona, on treu matrícula d’honor i li regalen un viatge a Florència, a on hi va acompanyat d’alguns professors.

 

Vida professional

Estigué un temps a la Unión Vidriera Española, però aviat treballà per al seu germà Artur en un taller de porcellana fins establir-se pel seu compte, a casa seva, a Badalona.

Segons els seus fills era molt manyós en les seves creacions. Així ell es va canviar el forn refractari per un elèctric que ell mateix s’havia fet.

Les peces les firmava amb el seu nom complert o sols les inicials. Però la producció més comercial la desenvolupava sota la firma Reclamos La Bohemia, amb les inicials R.L.B. El seu fill Joan va continuar utilitzant-la.

En el museu municipal de Badalona, hi ha alguns treballs de gent de Badalona, entre ells uns quinqués grans del besavi Guillem i alguna copa gravada amb sanefa d’ or.

Als 87 anys, per problemes de salut, tant ell com la seva dona van haver d’anar a viure a una residència. Van vendre la casa i tota la producció se la va quedar un senyor de Barcelona.

Va morir a Badalona a l’any 2000.

 

Obres

Klimt Masvidal, Alfred – Gerro La serp i l’arquer del plomall

Alfred Klimt Masvidal - La serp i l'arquer del plomall

Gerro La serp i l’arquer del plomall

Vidre bufat en motlle i esmaltat. Dos copets als llavis.
28,4 x 20,9 cm
Catalunya, s. XX

Contenidor cilíndric  lleugerament bombat i obert en boca, sobre base plana.  Decoració amb una escena única en la que a prop d’un castell i entre arbres, s’alça un llarg serpent recargolat, en posició d’atac, ensenyant, boca oberta, una llengua viperina. Un caçador amb un plomall al cap i capa blava a l’aire, està a punt de disparar una fletxa amb un gran arc. La posició dels arbres fa que es vegi en perspectiva el castell des de l’altra costat. El caçador està molt valorat en el seu vestuari primitiu de pells i calcer. Està firmat a la base amb les lletres “A. K. M.”.

 

 

Klimt Masvidal. Alfred - Ocells del Paradís

Klimt Masvidal, Alfred - Ocells del Paradís
Klimt Masvidal, Alfred – Ocells del Paradís

Gots

Vidre incolor bufat en motllo i esmaltat.
14 x 7,1 cm
Catalunya, s. XX

Contenidors troncocònics sobre bases cilíndriques massisses. Figures grans perfilades en negre. Dibuix d’un d’ocell arribant a la branca on reposa un altra ocell diferent i ambdós de llargues i vistoses cues; s’acompanya d’una planta amb flors i de la frondositat de l’arbre. Colors marró, taronja , vermell, rosa, blau, lila, groc i verds. Fil daurat en els llavis. Signat  en la base.