Miret Furné, Maria

 

Miret Furné, Maria
Miret Furné, Maria

Vida

En el vidre esmaltat català tenim comptats noms de dones. Aquest és el cas de Maria Miret Furné que va néixer a l’Hospitalet  el 21-11-1899. El seu pare regentava la farmàcia del carrer Laureà Miró, i a la rebotiga es reunien en tertúlia bona part dels artistes i dels literats de la ciutat, abans de la guerra. Allí s’hi feien lectures poètiques i audicions musicals, a jutjar per les partitures dedicades que es conserven.

Fou la primera solista de l’Orfeó Hospitalenc fundat el 1922 i format per més d’un centenar de cantaires. Apadrinà junt amb el mestre Lluís Millet la benedicció de la senyera de l’Orfeó el 13-03-27. Va donar nombrosos recitals i freqüentà els músics locals.

Per una altra part probablement degué guanyar-se l’afecte i confiança de Lina Pozzali, comtessa de Bell-lloc, de la que n’era dama de companyia, així com conservadora del “Museo de los Condes de Bell-lloc” situat a Cornellà, a l’actual Palau Mercader, residència en el seu moment dels esmentats comptes. Allí hi ha el seu retrat i unes tulipes signades en un llum de sostre.

Va morir un 14 de febrer de 1970, als 70 anys, i els seus funerals es feren a l’Almeda de Cornellà.

 

Formació i recerca

Segons paraules de Joaquim Folch i Torres, en el catàleg de l’exposició de 1928 María Miret estava “dotada de facultats artístiques extraordinàries. (…) El seu instint, però va fer que volgués anar més enllà, i va tenir la sort que per una bona amistat de família amb els senyors Tarrida, pare i fill, industrials del vidre prou coneguts a Barcelona, li fos suggerit un camí on aquelles facultats tenien una molt àmplia aplicació.

Així comença fa dos o tres anys a treballar, instruïda en l’elemental de les tècniques pels dos industrials que l’estimulaven. Ella, però, no satisfeta dels seus primers treballs, cercant aquella vitrificació completa dels colors, que torna meravelles de vidre les formes pintades, recerca àvidament com els vers artistes fins arribar a fer-se els colors dels esmalts, ella mateixa, per trobar insuficients aquells que el comerç li oferia.

Una vera tenacitat en aquesta noia, l’ha portada a l’èxit de les seves darreres peces, on les més fines transparències del color són alcançades.”

La seva modèstia li feia prendre la seva tasca com un passatemps casolà, però gràcies a bons amics d’ella, la feren decidir a exposar les seves creacions.

 

Exposicions

Quant a la seva faceta d’esmaltadora ens consten les següentes exposicions:

1926: Arqueta de vidre amb els escuts dels Mercader i comptat de Belloch, publicada a Gaseta de les Arts.

1928: primera exposició a les Galeries Laietanes de Barcelona, presentada per Joaquim Folch i Torres.

1932: Exposició d’Art al Museu de Rubí.

1933: Exposició a l’Ateneu de Tarragona.

1934: Exposició a la Festa d’Art, organitzada pel Patronat Femení de la Federació de Joves Cristians de Catalunya, a la plaça Santa Anna 11 i 13 de Barcelona, al que pertanyia, segons consta en carta d’agraïment de l’entitat.

Hi ha obra seva al Museu de l’Hospitalet, uns plats de vidre amb l’escut de la ciutat i d’altres peces.[1]

 

Peces

Maria Miret - Safata
Maria Miret – Safata
Maria miret
Maria Miret – Firma Safata

Safata

Vidre emmotllat i esmaltat.
26,7 x 16,6 cm
Catalunya, 1r terç s. XX

Dipòsit pla rectangular i de caires arrodonits amb vora elevada i oberta. Dibuix floral, perfilat en negre, amb volutes decoratives i sanefa al llarg de la safata. Colors groc, blau, vermell, blanc i verd.

Miret Furné, Maria - Gots
Miret Furné, Maria – Gots
Miret Furné, Maria - Gots
Miret Furné, Maria – Gots

Gots

Vidre bufat en motlle i esmaltat.
13 x 7,4 i 11 x 6,6 cm
Catalunya, 1r terç s. XX

Dipòsits cilíndrics oberts en boca sobre bases planes massisses. Dibuix perfilat en negre. Decoració en quatre columnes verticals i en cenefa a la boca, sobre fons groc llima tancat per tiges verdes, de flors blanques, centre vermell i botó verd, sostingudes per tiges verdes. Destaca la transparència del groc llima.

 

Bibliografia

Llibre

MARCÉ I SANABRE, Francesc, Hospitalencs d’Ahir, Ateneu de Cultura Popular, Hospitalet, 1994.

Ressenyes d’exposicions

ANÒNIM, Arqueta de vidre Comtes de Belloch, Gaseta de les Arts, 1926-01-15, p.7.
https://arca.bnc.cat/arcabib_pro/ca/publicaciones/numeros_por_mes.do?idPublicacion=584&anyo=1926

FOLCH I TORRES, Joaquim, Exposició de vidres esmaltats de Maria Miret, Galeries Laietanes, programa de mà, 1928.
AMHL 827 PM 0005361 /d.Maria Miret i Furné

MARINEL·LO, Manuel, Exposicions. Arts i Bells Oficis, Barcelona 1928-06, p. 142.
https://ddd.uab.cat/pub/artbelofi/artbelofi_a1928m6.pdf

PLAJA, Sebastià M. de, Exposició d’Art al Museu de Rubí, Diari Endavant, núm. 528, 1932-12-04. Hemeroteca de l’Ajt. de Rubí, microfilm.

ANÒNIM, La Triple Exposició de l’Ateneu, Diari de Tarragona, 1933-04-26.

Arxius

ANÒNIM, Arxiu Municipal de l’Hospitalet, Fons Maria Miret Furné
http://inventariarxiu.l-h.cat/index.php/documents-de-maria-miret-i-furn;isad?sf_culture=es

http://inventariarxiu.l-h.cat/uploads/r/arxiu-municipal-de-lhospitalet-de-llobregat-2/5/7/9/579d63f83f2b3d27e8c203274a3f7175f6e3de07d40069534d744f675aceb699/Escaner_2019-07-30-12-58-53.pdf

[1] Tret de “Documents de Maria Miret” de l’Arxiu Municipal de l’Hospitalet.