Inici a Barcelona
“Bernardo Gordiola Manera (1889-1960), en 1929 alçà el Forn de Vidre del Poble Espanyol, en l’Exposició Internacional de Barcelona, forn que es va mantenir obert fins 1936, en el carrer Mercaders, 11 de l’esmentat poblat, ja que durant la guerra civil espanyola fou abandonat.
Vet aquí que ressuscità en el Poble Espanyol, les primitives concepcions vidrieres dels seus avantpassats mallorquins, prenent el modelatge dels seus, així com introduint la novetat del color topazi, ja que anteriorment, només havien fabricat en blanc i verd.
Una altra novetat de la restauració fou el decorat dels vidres o “esmaltat” dels vidres, que es feia en el taller ubicat en el local contigu al forn.”
D’altres esmaltadors
De tota manera en el taller Cirera de Barcelona també s’hi havien esmaltat peces per a Gordiola de Mallorca, segons testimoni d’Àngel Segura Solé, i es retornaven a Mallorca un cop esmaltades.
De moment no tenim més informació sobre el vidre esmaltat Gordiola, però sí existeix un exemplar de copa esmaltada, amb l’escut i la flor de l’ametller que regalava la Diputació provincial de les Illes Balears dels anys 50.
Peces
Llum d’oli mural
Vidre incolor bufat i esmaltat.
22,5 x 17,5 x 10,3 cm
Balears, 1a meitat s. XX
Cos piriforme aplanat de parets unides a la part central, formant un dipòsit circular de secció tubular obert en una boca sortint a la part inferior. Remat perllongat en dues tires arrodonides que s’enllacen fent de suport del llum d’oli. Dibuixos perfilats en roig, part central d’una caravel·la navegant, decoració vegetal al costat esquerra i dibuixos jeroglífics a la dreta. Colors marró, roig, groc, blau i verd.
Farcell de flors
Vidre incolor bufat en motlle i esmaltat.
10 x 15,3 cm
Balears, 1a meitat s. XX
Contenidor fet a partir d’un quadrat pla de vidre amb aplicacions al contorn, acanalat des de la base, i agafat per les quatre puntes doblades com un farcell. Base plana. Decoració de flors blanques, blaves i vermelles amb les corresponents fulletes. El mocador té als llavis un filetejat d’or.
Copa de la Diputació
Vidre bufat i esmaltat.
31,2 x 13,6 cm
Balears, 1a meitat s. XX
Sobre una base buida atrompetada que acaba en un nus convex, s’inicia un contenidor cilíndric estret que s’obra en forma bombada per recollir-se i tornar a una forma troncocònica, vidre de fines estries helicoidals. Un fil fi aplicat, enrotllat en espiral en boca i de cercles concèntrics en base. L’escut de la Diputació provincial de les Illes Balears centra la decoració, acompanyada de branques i flors d’ametllers. Els colors blanc, roig, groc, marró i verd dels ametllers envolten els blaus, groc, roig i vermell de l’escut.
Bibliografia
VIDRERIAS GORDIOLA, Arte del vidrio en Mallorca, Los Gordiola, Palma de Mallorca, 1991, pàgs 50 i 56